8. Festival zborske duhovne glazbe „Jubilate Deo“

8. Festival zborske duhovne glazbe „Jubilate Deo“

U crkvi Gospe od Ružarija u Drnišu održan je, 24. i 25. listopada 2020. godine, 8. Festival zborske duhovne glazbe „Jubilate Deo“. Manifestacija je to koja polako postaje prepoznatljiva u svijetu zborskog amaterizma, ujedinjujući zborove u izvođenju duhovnih skladbi. Zbog još uvijek aktualne epidemije koronavirusa onemogućeno je okupljanje većeg broja pjevača pa su u Drnišu ovom prigodom pjevala samo dva zbora. Uz Gradski pjevački zbor „Neuma“, domaćine i organizatore festivala, po svim epidemiološkim mjerama opremljenoj drniškoj publici, predstavio se Vokalni sastav „Cor Christi“ iz Šibenika. Predvođeni dirigenticom Evom Čubrić, uz klavirsku pratnju prof. Jelena Mikulandra, izveli su djela autora 20 st. Luciena Deissa (Bog vlada) i Šime Marovića (Ovo je moje Tijelo) uz Beethovenovu Na nebu moje duše. Budući da se Festival zborske duhovne glazbe „Jubilate Deo“ svake godine održava u Gospinom mjesecu listopadu i u crkvi Gospe od Ružarija, više nego prikladno zazvučale su skladbe Majko ljubežljiva (N.N.) te Veliča, napjev ikosa Bogorodičina akatista, drevne molitve nastale na kršćanskom Istoku, u Bizantskoj crkvi 6. stoljeća.

Gradski pjevački zbor „Neuma“, koji u tekućoj godini broji deset godina djelovanja, ovom prigodom izveo je presjek skladbi svog repertoara koji sadrži glazbena djela autora iz svih vremenskih razdoblja. Prisjećajući se prošlogodišnjeg projekta u kojem je Neuma sudjelovala u ponovnom vraćanju u život skladbi davno zaboravljenih u starim spisima Franjevačkog samostana Gospe od Milosti na Visovcu, izveli su responzorij sv. Antunu Padovanskom pod nazivom Si quaeris miracula, Agnus (iz Missa ad vocem unisonam nepoznatog autora te Missa ad voces duas autora Petra Kneževića) te duet Kyrie (iz Missa ad voces duas, autor vjerojatno Rendo Rocco) u izvedbi Lucije Marin i Josipe Prpa. Pod dirigentskom palicom prof. Jelene Prpa Vuletić, Neuma je izvela i nekoliko skladbi naših suvremenika kao što su talijanski skladatelj Mariano Garau (Adoro Te devote, O vos omnes) i domaći skladatelj Blaženko Juračić (Snivaj čedo; tekst s. Marija od Presvetog Srca). U malo ležernijem dijelu programa mogle su se čuti Cohenova Hallelujah i tradicionalna američka Down in the river to pray (obr. Vito Balić) uz neizostavni Neumi drag prikaz hrvatske narodne baštine u izvedbi Tiha noć se se evo spusti (trad. Srijem, obr. Dražen Kurilovčan).

Voditeljica programa bila je Jadranka Barišić, a kroz cijelu večer provukla se i nota obilježavanja Neuminog jubileja. 8. Festival zborske duhovne glazbe „Jubilate Deo“ prigodnim riječima otvorio je drniški župnik fra Damir Ćiro Čikara, ističući pohvalu kontinuiranom održavanju manifestacije makar i u ovim vrlo teškim uvjetima te prisjećajući se i svojih nekadašnjih dana kao člana Neume.

Na istom tragu, o prvim danima zbora, župnik govori i u prigodno predstavljenom tekstu programske knjižice koja donosi i osvrt drniškog kroničara Đure Perlića, a tu je i Neumi posvećena pjesma koju je napisala nekadašnja višegodišnja članica zbora Albina Tomić. I ovogodišnji Jubilate Deo održan je u organizaciji Gradskog pjevačkog zbora „Neuma“, uz suorganizacijsku podršku župe Gospe od Ružarija i Pučkog otvorenog učilišta Drniša. Program je realiziran uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Drniša, Šibensko-kninske županije te Turističke zajednice Grada Drniša. Zbog epidemiološke situacije na području Hrvatske, koncert je održan pod strogim mjerama zaštite od zaraze koronavirusom pa u crkvi nije mogao biti veliki broj posjetitelja, stoga je prijenos uživo realiziran na društvenim mrežama Gradskog pjevačkog zbora „Neuma“.

Drugog dana Festivala, u nedjelju 25. listopada, u crkvi Gospe od Ružarija Gradski pjevački zbor „Neuma“ je animirao svetu misu koju je predslavio župnik fra Damir Ćiro Čikara.

Na samom kraju koncertnog dijela Festivala, te na kraju nedjeljne mise, zapjevala se jedna od naših najljepših marijanskih pjesama – Zdravo Djevo (P. Perica – A. Smolka). Zajedničkom izvedbom kojom su Vokalni sastav „Cor Christi“ i Neuma obilježili završetak manifestacije, u sjećanja je prizvalo i samog autora teksta isusovca o. Petra Pericu, koji je točno na taj dan, 24. listopada sad već daleke 1944. godine, mučki ubijen na otočiću Daksi kod Dubrovnika. „Vječnog Sunca ogrnu te sjaj!“

tekst: Josipa Prpa

foto: Ivan Vuletić