135. obljetnica rođenja fra Bernardina Sokola

135. obljetnica rođenja fra Bernardina Sokola

Pročelnik Zmajskog stola u Splitu Andro Krstulović Opara i njegov zamjenik Milivoj Bratinčević položili su u subotu 20. svibnja 2023. godine cvijeće i zapalili svijeću ispred brončanog poprsja fra Bernardina Sokola na rivi u Kaštel Sućurcu, izvijestio je Zmajski stol u Splitu.

Članovima Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“ pridružio se i  dr. Mihovil Biočić. Družba „Braća Hrvatskog Zmaja“ tradicionalno obilježava rođendan fra Bernardina Sokola 20. svibanj koji je prvi mučenik te Družbe.

Fra Bernardin Sokol rođen je 1888. u Kaštel Sućurcu. U Red manje braće stupio je 1905., a za svećenika je zaređen 1912. godine. Obrazovanje i titulu doktora znanosti stekao je studirajući glazbu, crkveno pravo, teologiju i liturgijski pastoral u Beču i Rimu. Kao profesor predavao je u Dubrovniku i Zagrebu, a živio na otoku Badiji.

Objavio je 80 svezaka zbirki za crkvenu i svjetovnu glazbu, Glazbene monologe pod nazivom „25 svezaka sa 125 većih ili manjih sastavaka“. Objavio je i jedanaest Angelusa i još za života uvršten je u neke strane glazbene leksikone. Tijekom Drugog svjetskog rata je ubijen bez ikakve optužnice i suđenja. Iza njega je ostao vrijedan znanstveni opus.

Izvor: https://ika.hkm.hr/splitsko-makarska-metropolija/druzba-braca-hrvatskog-zmaja-obiljezila-135-obljetnicu-rodenja-fra-bernardina-sokola/