Oratorij “Slobodan u Istini – blaženi Alojzije Stepinac”

Oratorij “Slobodan u Istini – blaženi Alojzije Stepinac”

Oratorij “Slobodan u Istini – blaženi Alojzije Stepinac“, koji će biti praizveden u zagrebačkoj katedrali 13. listopada 2018. godine s početkom u 19 sati, nad grobom bl. kardinala Alojzija Stepinca a prigodom 120. obljetnice njegova rođenja i 20. obljetnice beatifikacije, te u prigodi zahvalnog hodočašća Splitsko-makarske nadbiskupije, djelo je kapelnika splitske prvostolnice maestra don Šime Marovića, na stihove don Ante Mateljana.

Oratorij prati život bl. Alojzija, a složen je od prologa, tri dijela i epiloga. Pojedini dio započinje odlomkom iz propovijedi bl. Alojzija, što ga čita Glas. Uz blaženog Alojzija i Zbor, sukob dobra i zla ocrtavaju Anđelo i Zloduh. Kroz prolog vodi znani nam biskupski moto: “U tebe se uzdam, Gospodine” s osloncem na Ps 1. (“Blago čovjeku koji se uzda u Gospodina i ne slijedi savjeta opakih” …).

Prvi dio je naslovljen “Znak osporavan” i naglašava kako je zajedništvo s Raspetim Kristom jedini put pravednih.

Drugi dio, “Istina će vas osloboditi” upućuje na trajnu borbu između istine i laži, na zamke napasnika te na vječnu istinu o Bogu i čovjeku, koja ne ovisi o ljudskoj samovolji i jedini je put do prave slobode.

Treći dio, “Otajstvo križa” usredotočuje se na žalosni proces, aroganciju i iluziju moćnika da silom svladati pravednika, koji predan u Božje ruke prolazi istim putem kojim prošao sam Krist Gospodin, s utemeljenom nadom u Božju pobjedu.

Epilog, “Podigni barjak, anđele“, uz izvadak iz Deklaracije Hrvatskog Sabora iz 1992., kojom se ispravlja povijesna nepravda učinjena ne samo bl. Alojziju nego i čitavom hrvatskom narodu, pogled usmjerava na budućnost sve do Domovinskog rata i upravlja molitvu Anđelu domovine: Razvij trobojku, anđele, / visoko nad našim zorama, / nad ravnicam’ i gorama, / nad morem i nad vodama! // Blagoslovom nek pokrije / sve porušene domove / i sve neznane grobove / povijesti naše patničke! // Razvij naš barjak anđele, / od Dunava do Jadrana,/ od Mure pa do Prevlake / na ponos zemlje Hrvatske! // Crven od krvi svetačke, / čist k’o ljiljani nevini, / modar ko val na pučini, / na čast i ponos domovini!

Oratorij je nastao u nadi skore kanonizacije bl. Alojzija Stepinca, za koju vjerujemo da će se ubrzo dogoditi.

Oratorij “Slobodan u Istini – blaženi Alojzije Stepinac” za soliste, mješoviti zbor, orkestar i orgulje. Solisti u oratoriju su Marija Bubić-Jaman, sopran; Ana Ticl, sopran; Vinko Maroević, tenor; Goran Velić, tenor; za orguljama je mo. don Ivan Urlić, a Mješovitim zborom Splitske prvostolnice i župe Gospe Fatimske – Škrape ravna skladatelj mo. don Šime Marović.