Preminuo fra Sebastijan Golenić

Preminuo fra Sebastijan Golenić

Fra Sebastijan (Josip) Golenić rođen je 19. ožujka 1940. u Kašini, kao najstarije od troje djece, od oca Ignacija i majke Katarine rođ. Combaj. Nakon završenog Franjevačkog sjemeništa u Zagrebu, ušao je u novicijat Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda 1. rujna 1957. u Cerniku. Nakon godine novicijata, 2. rujna 1958. položio je prve redovničke zavjete. Svečane redovničke zavjete položio je 17. rujna 1965. u Zagrebu. Nakon završenog studija filozofije i teologije zaređen je za svećenika 29. lipnja 1967. u crkvi sv. Franje na zagrebačkom Kaptolu.

Nakon svećeničkog ređenja, dvije godine studirao je na Institutu za crkvenu glazbu, a potom je nastavio studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, teoretsko-pedagoški smjer. Dodatno je pohađao satove orgulja kod profesora Anđelka Klobučara. Od 1972. uz studij na Muzičkoj akademiji, predavao je glazbu u Franjevačkoj gimnaziji u Samoboru, a od 1975. bio je i profesor na Institutu za crkvenu glazbu u Zagrebu. Nakon toga se nastanio u franjevačkom samostanu u Samoboru te nastavio s istim službama te počeo predavati na Katehetskom institutu u Zagrebu. Godine 1985. otišao je u samostan na zagrebačkom Sigetu odakle je vršio navedene službe.

Od 1990. do 2007. godine djelovao je kao dušobrižnik u hrvatskim katoličkim misijama u Austriji (Klagenfurt, St. Pölten i Graz). Godine 2007. vratio se u Hrvatsku na službu u Krapinu. Godinu kasnije postao je gvardijan u Slavonskome Brodu, da bi 2014. godine bio ponovno premješten u samostan u Krapini. Zbog bolesti, 2021. godine otišao je na oporavak u Varaždin gdje je ostao sve do smrti.

Sprovod pokojnog fra Sebastijana Golenića bit će u četvrtak 10. kolovoza u 11:45 na Gradskom groblju u Varaždinu. Misa zadušnica bit će slavljena nakon sprovoda u franjevačkoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu.

—— 3 color slbar