Održana smotra crkvenih zborova Hvarskog dekanata

Održana smotra crkvenih zborova Hvarskog dekanata

Smotra crkvenih zborova Hvarskog dekanata održana je u nedjelju 4. veljače 2024. u katedrali sv. Stjepana I., pape i mučenika u Hvaru.

Organizirali su je hvarski dekan i župnik don Toni Plenković i povjernik Hvarske biskupije za liturgijsku glazbu maestro Slavko Reljić i to uoči proslave hvarskog zavjetnog blagdana Sv. Križića. Animatorica smotre bila je Zorana Miličić. Na početku smotre sve je pozdravio maestro Reljić koji je istaknuo da je „zadnjih godina sve veći broj onih, pa i u Hvarskoj biskupiji, koji ipak prepoznaju ono vrijedno i dostojno svete glazbe, a tome služi i ova naša smotra koja, uz veliku podršku svećenika, sigurno brodi naprijed“. Napomenuo je kako je to „prva smotra otkako se njezin pokretač, pokojni hvarski biskup Slobodan Štambuk, preselio u Očev dom“.  Na smotri je nastupilo 5 zborova uz koje su bili i njihovi župnici.

Smotru je otvorio katedralni zbor Svete Cecilije – Hvar otpjevavši „Ave verum“ W. A. Mozarta i „Hvalite Gospoda“ Vlade Sunka, pod ravnanjem maestre Klare Milatić i uz orguljsku pratnju maestra Reljića.

Potom je zbor Sv. Reparate – Stari Grad otpjevao „Molitvu za obitelj“ koju je skladao don Šime Marović na tekst Bože Delića te „Bezgrešna Djevice“ od Kamila Kolbea pod ravnanjem Meri Pavičić Donkić i uz orguljsku pratnju Lukrecije Lučić Lavčević. Zbor će ove godine obilježiti 15. obljetnicu postojanja.

Zbor Sv. Marije Magdalene – Svirče otpjevao je „Tebe tražim“ Šime Marovića i „Zapjevajmo svi Aleluja“ Vlade Batinića pod ravnanjem maestre Milatić i uz orguljsku pratnju maestra Reljića.

Zbor „Sveta Cecilija“ – Jelsa otpjevao je „Gospodine, smiluj se“ iz „Papinske mise“ Anđelka Klobučara i „Svrši stopi moje“ Krste Odaka pod ravnanjem maestra  Reljića i uz orguljsku pratnju Andre Čale. Kao solist nastupio je bariton Dario Belić. Zbor će ove godine proslaviti 70. obljetnicu postojanja. Stoga će ove godine predstaviti i svoj nosač zvuka, oratorij „Za Križen“ skladatelja maestra Reljića.

Zadnji je nastupio najmlađi zbor, zbor Sv. Jurja – Sućuraj koji je otpjevao „Dona nobis pacem“ nepoznatog autora te „Aleluja“ od Vladana Vuletina pod ravnanjem voditeljice zbora prof. Ivane Andrijašević iz Drvenika.

A onda je dekan i župnik Plenković sve pozdravio i u ime hvarskog biskupa Ranka Vidovića koji je bio u Kotoru na proslavi svetkovine sv. Tripuna. Izrazio je svoju radost i zahvalnost zbog ove smotre. Zahvaljujući članovima i voditeljima svih zborova rekao je: „Po vama su naše crkve žive.“ Zahvalio je i svima onima koji su pomogli u pripremi i realizaciji  smotre.  Istaknuo je da u zboru „Sveta Cecilija“ iz Jelse pjeva jedna čitava obitelj, Jurica i Estera Peronja i njihove kćeri Dragana, Karmen i Dominika. Napomenuo je kako je ta smotra održana na drugi dan trodnevnice za zavjetni blagdan Sv. Križića koji se u i na Hvaru časti već 514 godina. „Križ je znak ljubavi i samo se s njim, s ljubavlju može nadvladati svako zlo“, rekao je dekan Plenković zaželjevši svima Božji mir i blagoslov.

Na kraju su svi zborovi otpjevali „Blagoslovljen Bože“ Šime Marovića pod ravnanjem maestra Reljića i uz orguljsku pratnju Andre Čale. Zajedničku probu te pjesme svi zborovi imali su pred samu smotru u samostanskoj crkvi sestara benediktinki u Hvaru.

Preuzeto s: https://ika.hkm.hr/novosti/odrzana-smotra-crkvenih-zborova-hvarskog-dekanata-2/