Održan je on-line liturgijsko-glazbeni seminar za crkvene glazbenike

Održan je on-line liturgijsko-glazbeni seminar za crkvene glazbenike

U ponedjeljak, 11. ožujka 2024. godine održana je korizmena duhovna obnova i liturgijsko-glazbeni seminar za crkvene glazbenike. Susret je organiziralo Hrvatsko društvo crkvenih glazbenika, a ostvaren je preko platforme Google meet. Sudionicima koji su se priključili iz različitih biskupija Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije, te iz različitih hrvatskih katoličkih misija u nadahnutom izlaganju obratio se fra Branimir Novokmet, mag. mus., mag. theol.

Predavanje fra Branimira bilo je oblikovano u 3 koherentne cjeline. Prvo, govorio je općenito o glazbi i glazbenicima u liturgijskome slavlju, nakon toga presjekom i pregledom općih normi korizmenog vremena uveo je u treći i najbitniji dio seminara a to je glazbeno oblikovanje liturgijskih slavlja u korizmenom vremenu. “Glazba nije izvanjski ili strani element u liturgiju, ona je jedan od izričaja liturgije, jednako kao i molitva, poklik i šutnja. Zato je važno prisjetiti se da svaka služba, pa i naša, ima svetu zadaću: omogućiti da nas liturgija oblikuje.” – poručio je Novokmet. Posebnu pažnju svrnuo je na korizmu koja je po narativi vrijeme pokore. Korizma nije vrijeme promišljanja o tragediji muke, već je ona put pokore i posvješćivanja da nam je potrebno obratiti se kako bismo spremni stigli do Uskrsa. Brojni crkveni glazbenici i danas kroz cijelo korizmeno vrijeme pjevaju popijevke o Muci Gospodnjoj što se kosi s karakterom korizme kao takve. Pozvao je sudionike na promišljenije biranje popijevaka za glazbeno oblikovanje liturgijskih slavlja. Crkveni glazbenici trebali bi moći i znati obrazložiti vlastiti odabir, pa onda i svećeniku – argumentirano – obrazložiti svoj postupak. U trećem dijelu, fra Novokmet je naglasio potrebu stvaranja himna nakon pričesti ” OURM predviđa mogućnost pjevanja prikladna himna, kao zahvala nakon pričesti. Takva praksa još uvijek nije zaživjela kod nas, te je potrebno smislenije promišljati i u tom pogledu.” – zaključio je Novokmet.

Na kraju, sudionicima je bilo ponuđeno vrijeme za raspravu i postavljanje pitanja. Iznošenjem različitih osobnih iskustava, predlaganjem možebitnih rješenja za probleme koji se susreću u liturgijskom pastoralu izražena je potreba za ovakvim susretima koji bi se trebali češće održavati, osobito u on-line izdanju.

Ivon Fabijanec, tajnik HDCGa