Korizmena duhovna obnova za crkvene glazbenike

Korizmena duhovna obnova za crkvene glazbenike

U organizaciji Nadbiskupijskog pastoralnog instituta i Hrvatskog društva crkvenih glazbenika u subotu, 18. ožujka 2023. godine održana je korizmena duhovna obnova za voditelje i članove crkvenih zborova. Na obnovi je sudjelovalo 17 župa iz Zagreba i okolice: Župa blaženog Alojzija Stepinca, Velika Gorica; Župa Bezgrešnog začeća BDM, Soblinec; Župa muke Isusove, Vukomerec; Župa sv. Obitelji; Župa sv. Ivana Pavla II., Jelkovec; Župa sv. Petra apostola, Zaprešić; Župa sv. Male Terezije od djeteta Isusa; Župa Krista Kralja, Domaslovec; Župa Rođenja Isusov, Kajzerica; Župa dobrog Pastira, Brestje; Župa sv. Leopolda Bogdana Mandića, Dubrava; Župa Svih Svetih, Sesvete; Župa blaženog Augustina Kažotića, Peščenica; Župa svetog Ivana Nepomuka, Lučko te Župa sv. Petra i Pavla, Kašina, Župa sv. Ivana apostola i evanđelista, Utrina; Župa uznesenja BDM, Stenjevec.

Na početku duhovne obnove sudionicima je prigodne pozdravne riječi uputila izv. prof. art. Ruža s. Domagoja Ljubičić, predsjednica Hrvatskog društva crkvenih glazbenika te je iznijela kratki izvještaj o dosadašnjoj dugogodišnjoj suradnji Hrvatskog društva crkvenih glazbenika i Nadbiskupijskog pastoralnog instituta. Prisutnima se također obratio i vlč. mr. Ivan Lukić, ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta, koji je ujedno bio i predvoditelj ove duhovne obnove. Duhovna obnova započela je zajedničkom molitvom Srednjega časa. Nakon molitve mr. Ivan Lukić započeo je s prvim izlaganjem koje se temelji na evanđeljima od treće i četvrte korizmene nedjelje. Ovim izlaganjem voditelj nas je pozvao na obraćenje i na povratak k Bogu. Da bi smo uspjeli na tom putu važno je imati vjere i poniznosti te otvorena srca, poput Samaritanke na zdencu i poput slijepca, prihvatiti Isusa kao jedinog spasitelja. Tako i mi postajemo oni na kojima se očituju djela Božja. Pozivajući se na riječi sv. Pavla “Živim, ali ne više ja, nego živi u meni Krist” mr. Ivan Lukić je istaknuo važnost susreta s Bogom koji nas mijenja iznutra te počinje živjeti u nama i djelovati kroz nas.
“Neka naša vjera postane stil našeg života” riječi su kojima nas je voditelj potaknuo na svjedočenje vjere djelima, a ne riječima.

U drugom dijelu predavanja voditelj je iznio nekoliko poticajnih misli o liturgijskom pjevanju. Nije važno samo otpjevati točno i savršeno, već prenijeti drugima nešto više od same note. Liturgijska glazba je pjevana molitva te je zbog toga vrlo važno razmišljati o riječima u glazbi. Liturgijski pjevači imaju veoma važnu službu, a to je približiti ljudima Isusovu prisutnost. To možemo postići samo u istinskom suživotu s Bogom.

Nakon predavanja sudionici su se uputili u Bogoslužni prostor bl. Alojzija Stepinca gdje su zajedno, pjesmom i molitvom sudjelovali u pobožnosti Križnog puta te Euharistiji.

Fotografije: NPI

Tekst: Petra Hrvačić, mag. mus