Osvrt na koncert Scholae cantorum gregoriana

Osvrt na koncert Scholae cantorum gregoriana

Osvrt varaždinske glazbenice, dirigentice, glazbene pedagoginje, članice i predsjednice mnogih prosudbenih povjerenstava na županijskim i državnim natjecanjima školskih i amaterskih zborova i orkestara te članice žirija za festivalske nagrade Varaždinskih baroknih večeri, prof. Dade Ruže.

Schola cantorum gregoriana Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održala je 8. prosinca 2023. u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu koncert naslovljen Ecco virgo concipiet. Pod ravnanjem dvojice mladih dirigenata, Ivona Fabijanca i Nevena Bolteka, a pod mentorstvom prof. dr. sc. s. Katarine Koprek, predstavile su se članice i članovi ovog ansambla kao Schola cantorum femininum, Schola cantorum masculinum, te također u mješovitom sastavu.

Obojica dirigenata bivši su učenici Glazbene škole u Varaždinu. Neven Boltek, mag. mus., postao je prvi student u Republici Hrvatskoj koji je stekao magisterij iz studija gregorijanike kao glavnog predmeta, dok je Ivon Fabijanec, mag. theol., trenutno apsolvent istog studija.

Program koncerta sastojao se od skladbi marijanske i adventske tematike, a obuhvaćao je širok stilski raspon koji se kretao od gregorijanskog korala i ranog višeglasja preko glazbe renesanse i baroka do obrada iz pera autora 20. stoljeća. 

Pjevanje ansambla bilo je suvereno u svim elementima vokalnog izraza. Obojica dirigenata pokazala su sigurnost, autoritet te nadahnut pristup glazbenom i duhovnom sadržaju. Znalačkom i sugestivnom gestom, podjednako uvjerljivo vladajući kirnomijom i dirigiranjem, vodili su ansambl koncentrirano tijekom cijelog koncerta te se stekao dojam da su primili temeljito stručno znanje koje će moći primijeniti u umjetničkoj i liturgijskoj praksi te ga dalje prenositi na mlađe naraštaje.

Na ovom se koncertu moglo doživjeti adventsko ozračje u svojoj cjelovitoj umjetničkoj i duhovnoj dimenziji. Danas, u svojevrsnoj „poplavi“ prigodnih koncerata najrazličitijih vrsta, to je sve rjeđi slučaj. Tim smo više dužni zahvaliti tim mladim ljudima i njihovoj mentorici prof. dr. sc. Katarini Koprek, u želji i nadi da će i dalje napredovati u svojem studiju i radu.  

Dada Ruža, prof.