Zbor Instituta za crkvenu glazbu održao koncert u župi Kravarsko

Zbor Instituta za crkvenu glazbu održao koncert u župi Kravarsko

Svake godine, krajem mjeseca svibnja, Župa Uzvišenja Svetog Križa u Kravarskom već tradicionalno organizira „Dane Stjepana Povoljnjaka“, svećenika i mučenika iz tog kraja. Kroz molitvene i kulturne sadržaje župljani i njihovi gosti spominju se ovog svećenika koji je uzor vjere.

Prošle godine Schola cantorum Instituta za crkvenu glazbu KBF-a u Zagrebu održala je dobrotvorni koncert za obnovu u potresu srušene župne crkve, a ove godine imali su radost predvoditi liturgijsko pjevanje i održati koncert u novoj, obnovljenoj župnoj crkvi. Na poziv župnika koncert je održan 25. svibnja 2023. u večernjim satima. Susret je započeo svetom misom koju je predslavio župnik, a zbor ICG-a je predvodio pjevanje pod vodstvom doc. art. Milana Hibšera. Nakon mise uslijedio je koncert podijeljen u dva dijela sa instrumentalnim intermezzom. Na samom početku prisutne je pozdravila voditeljica zbora, prof. Danijela Župančić, koja je u kratkim crtama predstavila djelovanje Instituta i zahvalila župniku i župljanima na srdačnom dočeku. U prvom dijelu zbor se predstavio klasičnim sakralnim repertoarom a capella i uz pratnju orgulja, djelima Bartoluccija, Vuletina, Schulzea i Palestrine. Zborom je ravnala prof. Župančić, a orguljska pratnja povjerena je prof. Hibšeru. Uslijedio je instrumentalni intermezzo, Fantazija za orgulje W.A. Mozarta, koju je izveo prof. Hibšer. U drugom dijelu koncerta zbor se predstavio djelima hrvatskih baroknih majstora Jelića i Lukačića, a koncert je zaključen izvedbom Mise u F duru nepoznatog skladatelja iz Osijeka, nastale oko 1750. g. Uz prof. Hibšera na continuu, zbor je pratio gudački trio studenata Muzičke akademije u Zagrebu, a izvedbom je ravnao doc. Marko Magdalenić, profesor dirigiranja na ICG-u.

Studenti su pokazali zavidnu razinu interpretativne sposobnosti, te su vješto svladavali zahtjevne dionice partitura, a publika na to nije ostala imuna. Stajaće ovacije na kraju i izrazi zadovoljstva bili su dokaz uspjeha ovog koncerta. Na kraju koncerta župnik, vlč. Siniša Blatarić, čestitao je izvođačima, te voditeljici zbora, prof. Danijeli Župančić uručio buket cvijeća i prigodni dar, kao i studentici Amaliji Čehulić, župljanki ove župe. Dan je završio prigodnim druženjem i večerom. Studenti i profesori Instituta zahvalni su ovoj župi na pozivu i ugodnom okruženju koje im redovito pripreme. Neka ovakvi susreti budu svima na duhovnu korist.

Ivan Marčić