Predstavljena nova knjiga don Mihe Demovića

Predstavljena nova knjiga don Mihe Demovića

Predstavljanje nove knjige don Mihe Demovića “Glazba i glazbenici na području bivše Dubrovačke Republike za vrijeme austrijske uprave” održano je 5. veljače u crkvi Domino u Dubrovniku. Uz autora knjigu su predstavili prof. Ileana Grazio, dr. fra Stipe Nosić, dr. don Stanko Lasić i dr. Darko Žubrinić.

don-miho-demovic

U najnovijem djelu autor obrađuje glazbeni život Dubrovnika u 19. stoljeću, razdoblju koje je u domaćoj historiografiji općenito slabije poznato. Premda suočen s brojnim izazovima prilikom pisanja knjige, prvenstveno malim brojem arhivskih izvora za prvu polovicu 19. stoljeća, autor je marljivim istraživanjem i komparativnim primjerima ipak uspio rekonstruirati ovaj dio kulturne povijesti Dubrovnika.

“Ovo moje djelo mali je doprinos obilježavanju dvjestote obljetnice otkako je Dubrovnik potpao pod austrijsku vlast i stote obljetnice od početka Prvog svjetskog rata kojeg je 1914. godine započela Austrija. Završetkom rata i raspadom Austro-Ugarske Monarhije otvorila se prilika da više naroda dobiju slobodu i stvore vlastite države. Među tim narodima bili su i dubrovački Hrvati kojima je Austrija oduzela samostalnu državu čime je Dubrovnik izgubio vodeću ulogu u politici, gospodarstvu, znanosti i umjetnosti, a posebice u glazbi. Nadam se da sam ovim radom uspio osvijetliti mnoge nepoznate glazbene pojedinosti iz tog razdoblja starog Dubrovnika”, rekao je autor.

U svome govoru don Miho Demović ponajviše je zahvalio umirovljenoj profesorici engleskog jezika dubrovačke gimnazije Pavici Šperk-Šundrici, bez čije novčane potpore ovo djelo ne bi bilo objavljeno. Napomenuo je kako ono što je u knjizi napisano predstavlja najveći domet hrvatske glazbe u ono doba, niti jedan grad osim Dubrovnika to nije imao, “moramo biti ponosni i to cijeniti”.

Ovo bogato djelo od više od 640 stranica objavila je Udruga “Stara Dubrovačka glazba”. U knjizi je prvi put Demović objavio Sorkočevićevu skladbu “Dixit Dominus” koja se nalazi u glazbenom arhivu Male braće pod signaturom HR-Dsmb 78/2019. Ta glazbena kompozicija skladana je na psalam 109 (110), koji se odnosi na Krista Kralja. Demović u knjizi tvrdi da je “i s glazbenog polazišta Sorkočevićeva glazba zaista kraljevska” i da je to “veličanstveno instrumentalno vokalno djelo u sebi toliko savršeno da ga se može smatrati gotovo najizvrsnijom skladbom u literaturi hrvatske duhovne glazbe”. Za dobar ugođaj na promociji pobrinuli su se dubrovački kvartet, tenor don Ivan Bingula iz ansambla “Antiphonus” i recitator Sebastijan Vukosavić.

Don Miho Demović (Dubravka, Konavle, 1934.) jedan je od najvećih živućih glazbenih povjesničara i muzikologa u Hrvatskoj. Svećenik je Dubrovačke biskupije od 1959. godine i bio je voditelj zbora dubrovačke katedrale, a po preseljenju u Zagreb istu je dužnost dugo godina obnašao i u zagrebačkoj katedrali. Autor je brojnih knjiga i članaka u kojima je na arhivskim izvorima otkrio i afirmirao velik broj dotad nepoznatih imena i događaja iz povijesti glazbenog života u Dubrovniku. Dobitnik je brojnih priznanja za svoj predani rad, među kojima i Nagrade Grada Dubrovnika za životno djelo 2007. godine.

www.ika.hr