Održani Dani crkvene glazbe u organizaciji Instituta za crkvenu glazbu i Agencije za odgoj i obrazovanje

Održani Dani crkvene glazbe u organizaciji Instituta za crkvenu glazbu i Agencije za odgoj i obrazovanje

Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 18. i 19. listopada 2019. održani su Dani crkvene glazbe u organizaciji Instituta za crkvenu glazbu i Agencije za odgoj i obrazovanje. Ovogodišnja tema bila je instrumentalna glazba u liturgiji.

Prvog dana susret je započeo zajedničkim pjevanjem 27. psalma „Bog mi je svjetlost i spasenje“ skladatelja Anđelka Igreca. Nakon molitve uslijedile su pozdravne riječi dekana KBF-a u Zagrebu Marija Cifraka i Ante Crnčevića, predstojnika Instituta za crkvenu glazbu.

Uslijedila su predavanja koja su održali Milan Dančuo, lic.  theo. pod nazivom „Liturgija: riječ, glazba i glazbalo“, mr. art. Ivan Andrić na temu „Glazbala u liturgiji kroz povijesno stilska razdoblja“. Mr. art. Blaženko Juračić održao je predavanje „ Umjetnička i teološka kriteriologija za uporabu glazbala u liturgiji“. Prijepodnevni dio završio je predavanjem i radionicom Milana Hibšera, mag. art. vezanim uz orguljsku registraciju liturgijskih skladbi i liturgijskih vremena.

U poslijepodnevnom dijelu uslijedila je orguljaška radionica pod vodstvom Mirte Kudrne, izv. prof. art i Elizabete Zalović, izv. prof. art.  na kojoj su polaznici imali priliku izvesti orguljaške skladbe po vlastitom izboru. Uz orguljašku bila je i radionica „Poznavanje odabranih glazbala u liturgijskoj godini“ Marka Magdalenića, doc. art.

U 17 sati uslijedila je zajednička priprava za pjevanu Večernju molitvu koju su u 18 sati molili polaznici seminara zajedno s profesorima i studentima Instituta za crkvenu glazbu u kapeli sv. Martina.

Predavanja drugog dana ovogodišnjeg susreta započeli su Miroslav Martinjak, prof. mr. art.  i Katarina Koprek, izv. prof. dr. sc. predavanjem na temu „Psalterium i pjevanje psalama: nadahnuća za instrumentalnu glazbu u liturgiji“, predavanje „Raznolikost instrumentacije u skladbama sakralne tematike“ održala je izv. prof. art. Viktorija Čop, a zatim je uslijedilo predavanje „Glazba u liturgijskome prostoru izvan liturgijskih slavlja“ Domagoja Volarevića, dr. sc. 

Ovogodišnji susret zaključen je predstavljanjem novih notnih izdanja skladbi maestra Anđelka Klobučara, a najavljeno je i tiskano izdanje otpjevnih psalama za nedjelje i blagdane za sva liturgijska vremena kroz sva tri ciklusa.

Dani crkvene glazbe pružaju priliku svim crkvenim glazbenicima za produbljivanjem znanja i smjernica o liturgijskoj glazbi, a samim time i motiv za unapređivanjem vlastitih angažmana u pastoralu na području glazbe. U raspravama između predavanja bilo je vidljivo  kako su brojni polaznici svjesni raznih poteškoća na području liturgijske glazbe u Hrvatskoj danas te koliko još nedostataka na tom području nije riješeno. S druge strane, takav način razmišljanja u svijesti brojnih crkvenih glazbenika, postojanje raznih seminara i škola te naposljetku Instituta za crkvenu glazbu znak su da je u našem društvu itekako razvijena svijest o važnosti ispravnog uređenja liturgije, a samim time i liturgijske glazbe kao jednog od njezinih sastavnih dijelova.

fr. Bonifacije Franjo, student III. godine ICG-a