Održan seminar za polaznike Nadbiskupijske škole za crkvenu glazbu u Rijeci

Održan seminar za polaznike Nadbiskupijske škole za crkvenu glazbu u Rijeci

U četvrtak, 25. travnja 2019. godine u Velikoj dvorani Nadbiskupije u Rijeci održan je redoviti seminar za crkvene glazbenike, polaznike Nadbiskupijske škole za crkvenu glazbu, glazbene suradnike svih župa Riječke nadbiskupije uz sudjelovanje Riječkog nadbiskupijskog zbora. Teme seminara, koji je organizirala voditeljica Nadbiskupijske škole mr. art. Andrejka Srdoč Geraci bile su „Interpretacija gregorijanskih vazmenih napjeva“ (doc. mr. art. Ruža s. Domagoja Ljubičić) i „Dirigent kao spona partiture i uspješne izvedbe“ (Kristijan Palčec, mag. mus.).

Susret crkvenih glazbenika započeo je molitvom. Nakon uvodne molitve pozdravnu riječ prisutnima uputila je mr. art. Andrejka Srdoč

Uz demonstraciju pjevanja i analizu vazmenih gregorijanskih napjeva – kako povijesnu tako i melodijsku, doc. mr. art. Ruža s. Domagoja Ljubičić je okupljenima predočila načine i metode dobre interpretacije. Pokazni zbor bio je Riječki Nadbiskupijski zbor. Predavačica je naglasila da je u gregorijanskom stilu bitno da dirigent zna pokazati ono što želi naučiti pjevače, odnosno mora postići jednakost tona. Da bi se pritom postigao sklad, potreban je jasan pokret ruke i znanje dirigenta (pokreti ruke, održavanje tona i povezanost fraze).

Kristijan Palčec, mag. mus. u predavanju stavio je naglasak na ključne dirigentske korake koji vode uspješnoj izvedbi, te ono što je osnovni preduvjet uspješne izvedbe, a to je dobar rad sa zborom. Zbor je živi instrument dirigenta. Tim veću odgovornost ima dirigent; učiti ga svirati, a i svakako paziti i njegovati ga, biti uvijek spreman.