Močile, Cvjetnica, 14. travanj 2019.

Močile, Cvjetnica, 14. travanj 2019.

Zborovi župe Uznesenja BDM Močile – Koprivnica, za svoje su župljane i hodočasnike Majci Božjoj Močilskoj, na Cvjetnicu, 14. travnja 2019. priredili glazbeno-molitveni susret kao uvod u otajstvo Velikoga tjedna. Pjevači župnog zbora mladih ”Eshaton” i župnog dječjeg zbora ”Zvončići” svoje slobodno vrijeme i pjevačke talente ovih su nekoliko tjedana posvetili pripremanju korizmenog programa kojim su željeli slušatelje uroniti u otajstvo tjedna Kristove muke, smrti i uskrsnuća. Na programu su se našla djela poznatih hrvatskih skladatelja, gregorijanski korali, pučke kajkavske popijevke te poznate liturgijske korizmene popijevke.

Na početku susreta, župnik, mons. Leonard Markač uveo je slušatelje s nekoliko poticajnih misli u ovaj molitveno-glazbeni susret. ”Kristu kojega smo danas slavili kao kralja, a druge nedjelje slavit ćemo kao uskrslog Kralja svijeta, opjevane su najljepše melodije, napisani su najljepši tekstovi. Svaki od nas u nekom životnom periodu tješnje se suobličuje Kristu kroz svoju osobnu patnju ili patnju bližnjih. S toga, neka nam i ova sveta glazba bude poticaj da ne malakšemo, nego da s čvršćim ramenima nosimo svoje svakodnevne životne križeve” – rekao je mons. Markač. Koji osobito vodi pastoralnu brigu oko tri župna pjevačka zbora već četrdeset godina, a i sam je osnivatelj istih te neumorni sabiratelj brojnih članova. Župa, iako mala, može se pohvaliti i velikim brojem članova zastupljenim u svakome od tri zbora.

Prozne dijelove programa krasnoslovila je župna suradnica i katehistica Ljiljana Zagrajski. Svojim je interpretativnim čitanjem izvela tekst Đure Sudete: Pred veličanstvom tvoje ljubavi te poznatu kajkavsku pjesmu: Tuge Marijine iz Prugovca.

Solističke dijelove izveli su pjevači zbora mladih: Jelena Grubić, Goran Biškup, Mihaela Šestanj, Katarina Pejak, Andreja Jurković te pjevači dječjeg zbora: Leonarda Jurković, David Potroško, Elizabeta Potroško, Hana Hodalić, Mia Pleše, koji su dokazali, kao i ostali pjevači zborova, da od Boga primljene talente najprije treba stavljati u njegovu službu.

Zborove je korepetirao maestro prof. Josip Pankarić, dugogodišnji voditelj župnog pjevačkog zbora ”Marija”, dok su se mladi svirači; saksofon: Simon Sović, harmonika: Hana Hodalić, flauta: Elizabeta Potroško, bisernica: Luka Sabolić iskazali virtuoznim muziciranjem. Zborovima je ravno voditelj: Ivon Fabijanec.

Ovakvi susreti mladih oko otajstva Krista dokazuju da kvalitetan i jezgrovit sadržaj najviše privlači. Danas, kada je često zapostavljena važnost glazbenog oblikovanja liturgije i kada se gubi osjećaj za sveto u glazbi koja se koristi u liturgiji, ovakvi susreti daju nam poticaj i ulijevaju nadu da se brigom oko očuvanja glazbene liturgijske baštine i poticanjem najmlađih na otkrivanje ljepote liturgijske glazbe neće zatrti put tradiciji Katoličke Crkve raznim pomodarstvenim glazbeno-scensko oblikovanim pjesmama.