Lipanjski Vjesnik Đakovačko-osječke nadbiskupije o liturgijskoj glazbi

Lipanjski Vjesnik Đakovačko-osječke nadbiskupije o liturgijskoj glazbi

„Glazba za liturgiju“ tema je lipanjskog Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije u jubilarnoj, 150. godini izlaženja.

 

Urednik, izv. prof. dr. Boris Vulić u svom uvodniku pod naslovom „Dvojba o koristi pjevanja“ ističe: „Kršćanin pjeva i sluša svetu glazbu kako bi lakše i bolje primio sadržaje riječi koje se katkada na uzvišeniji način posreduju pjevanjem.“

O temi broja pišu: Ivica Žižić („Liturgijska glazba pred kulturnim izazovima postmoderne“); Ivan Andrić („Tekst i glazba liturgijske pjesme“); Bruno Diklić („Glazba – put u otajstvo Boga“); Ivan Rakonca („Školski vjeronauk i odgoj za liturgijsku glazbu: mogućnosti i perspektive“); Dario Kustura („O problemima s glazbom u liturgiji i duhovnoj šansoni“).

U kolumni za svećenike, Ivica Huljev piše na temu „Čitati sadašnjost u svjetlu budućnosti“; Zvonko Pažin nastavlja niz „Iz riznice naših vlastiti obrednika (7)“ i piše o „Privjenčavanju“. Propovijedi su priredili: Mato Gašparović, Dario Hrga, Alberto Maggi/Zdenko Ilić, Josip Ivešić, Antun Japundžić, Oliver Jurišić te Josip Filipović koji je osmislio i liturgijsko-molitveni materijal za duhovsko bdjenje. Glazbeni prilog „Dođite živomu vrelu“ priredio je Dejan Bubalo. U rubrici Bračno i obiteljsko savjetovalište Šimun Žepina piše na temu „Otpornost“, a u Razgovoru s povodom pod naslovom „Približiti ljudima Boga u ruhu svete glazbe“ razgovaramo s prof. s. Cecilijom Pleša, umjetničkom voditeljicom zbora Collegium pro musica sacra.

U kolumni za vjeroučitelje Andrijana Lovrinčević piše na temu „ŽivimIzabiremVolimOsjećamTražim“. Pripremu za vjeronaučni sat „Susreti s Isusom“ osmislila je Nataša Šantić. Tu su i kateheze za odrasle „Što nam je jedino potrebno – Na putu pokore“ i „U ritmu godine: Lipanj – vrijeme pažljivosti i topline“ kardinala C. M. Martinija i A. Grüna u prijevodu Pavla Madžarevića. Ivica Čatić nastavlja razlagati ulomke Evanđelja po Marku: „Susret koji oslobađa (Mk 5,1-20)“. Materijal za biblijske zajednice „Uznesenje Marijino – Velika Gospa“ priredio je Krešimir Bulat, a knjigu Damira Šehića „Teološko-bioetičko vrjednovanje ustavnosudskih odluka o pobačaju“ predstavio je u Pogledu u knjigu Dino Klem.

Informativni dio donosi priopćenja sa 64. zasjedanja Sabora HBK-a te polugodišnjeg sastanka Stalnog vijeća HBK-a i Vlade RH. Tu su i izvješća s mise za žrtve blajburške tragedije, Katehetske proljetne škole za vjeroučitelje, Sjednice Prezbiterskog vijeća Đakovačko-osječke nadbiskupije, smotre vjeronaučnog stvaralaštva „VjeDra“ 2022. i nadbiskupijskih susreta slijepih i slabovidnih osoba te suradnika misijskih skupina. Vjesnik, između ostaloga, donosi i vijesti o održavanju edukacije o Promicanju dobrobiti maloljetnih i ranjivih osoba u Katoličkoj Crkvi – Modul 1 – Uvod u zaštitu i
dobrobit djece i ranjivih osoba“, Hodu za život u Slavonskom Brodu i Vinkovcima te posveti oltara i blagoslovu obnovljene crkve u Satnici Valpovačkoj.

Na omotu broja, uz tekst Drage Markovića i Tomislava Ćurića o elegantnom kaležu od pozlaćenog srebra sa šesterostranom bazom, nalaze se i vijesti o predavanju o trajnom euharistijskom klanjanju koje se pokreće u Slavonskom Brodu i otvaranju Stuba fra Marka Kurolta u Vukovaru.

Izvor: IKA