Koncert pučkih vokalnih skupina ogulinskog kraja

Koncert pučkih vokalnih skupina ogulinskog kraja

U Crkvi sv. Blaža u Zagrebu, u sklopu jubilarnih, 20. Pasionskih večeri 19.02.2016. održan je korizmeni koncert pučkih vokalnih skupina ogulinskog kraja.

Koncert pod nazivom “Poslušajte braćo mila” izveli su članovi vokalnog ansambla KUD-a “Klek” iz Ogulina, muška pjevačka skupina KUD-a “Gradina” iz Modruša te ženska pjevačka skupina Župe Sv. Ivana Kristitelja iz Tounja.

Okupljene je u ime organizatora, udruge Pasionska baština, pozdravio predsjednik mr. Jozo Čikeš. Zahvalio je i župniku mons. Zvonimiru Sekelju na gostoprimstvu jer se u toj crkvi redovito održavaju programi u sklopu svečanosti. U kratkom obraćanju, mons. Sekelj je rekao kako je u ovo korizmeno vrijeme dobro i putem ovakvih sadržaja posvijestiti si ono što je bitno za naše očovječenje, a to je cjelovito Kristovo darivanje za nas.

Tako je po prvi puta u okviru ciklusa prikazivanja hrvatskih pučkih vokalnih korizmenih tradicija Pasionska baština predstavila korizmeno pučko pjevanje ogulinskog područje koje su s vokalnim grupama pripremili Joško Ćaleta i Nikolina Luketić.

Nositelj glavnine programa je bio vokalni ansambl KUD-a “Klek” koji je pod dirigentskom palicom mr. Joška Ćalete, izveo 15- tak korizmenih napjeva iz SZ Hrvatske, južne Hrvatske te korizmene napjeve ogulinskog kraja: Puče moj, Židovska su djeca i Mi treba da se hvalimo.

Muška pjevačka skupina KUD-a “Gradina” je otpjevala pjesmu “Oj Isuse daj da pivam” te izuzetan, rijedak dio repertoara – dijelove mise na staroslavenskom jeziku – Aganče Božji, Svet, Gospod Bog i Gospodi pomiluj, na kome se sve do uspostavljanja odredbi II. Vatikanskog koncila, održavala misa u Oštarijama, Josipdolu i Modrušu.

Glazbena jednostavnost interpretirana kroz iskreno, grleno dvoglasje i slobodni, parlando-rubato ritam krasili su izvedbu ženske skupine župe sv. Ivana Krstitelja iz Tounja koje su otpjevale napjeve “Počinje se strašna muka”, “Oj Isuse ja spoznajem” i “Oj Isuse moj premili”.

Koncertu su uz mnogobrojne posjetitelje prisustvovali i Jozo Čikeš, predsjednik Pasionske baštine, zamjenici gradonačelnika Grada Ogulina Tone Radočaj i Vladimir Kubelka, nacionalna prvakinja Opere HNK Zagreb, Ivanka Boljkovac, ogulinski skladatelj i orguljaš Josip Magdić, solisti gudačkog kvarteta Rucner, Snježana i Dragan Rucner, te brojni Ogulnci, Tounjci i Modrušani koji žive u Zagrebu a koji su i na ovaj način odali priznanje i pružili podrušku prezentaciji tradicijske i povijesne baštine ogulinskog kraja.

pucka-skupina-ogulin-2

http://www.ogulin-uciliste.hr