Drugi koncert u 4. ciklusu Orgulje sv. Marka

Drugi koncert u 4. ciklusu Orgulje sv. Marka

Drugi koncert u 4. ciklusu Orgulje sv. Marka
održat će hrvatska orguljašica:
Katarina Javora
orguljašica Župne crkve sv. Male Terezije od Djeteta Isusa u Zagrebu

2de3549a-a556-4ace-8397-46055869ad88

Srijeda, 21. lipnja 2017.
u 19:30 sati

Program:

Charles-Marie Widor, Johann Sebastian Bach, Nicolas de Grigny,
Louis Vierne, Maurice Duruflé

 

O umjetnici:

Katarina Javora maturirala je klavir u Glazbenoj školi Blagoja Berse u Zagrebu u klasi Renate Strojin Richter. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirala je orgulje u klasi Ljerke Očić (2010.) te čembalo u klasi Višnje Mažuran (2013.). Iste je godine završila i poslijediplomski studij orgulja (koncertni smjer) na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču u razredu Piera Damiana Perettija, dok je čembalo učila kod Emanuela Schmelzera Ziringera.
Pohađala je seminare za interpretaciju orguljske i čembalističke literature u Hrvatskoj i inozemstvu (T. Jellema, M. Sander, L. F. Tagliavini, Ch. Bossert, A. Knešaurek, P. Mašić, A. Zylberajch, J. B. Robin, H. Fagius, N. Laube , L. Lohmann, E. Bellotti i L. Ghielmi). Sudjelovala je na državnim natjecanjima učenika i studenata glazbe i plesa HDGPP (2009.), natjecanju Ferdo Livadić u Samoboru (2010.), tribini Darko Lukić (2013.), međunarodnom natjecanju Petr Eben u Češkoj, a dobitnica je nagrade fonda Janka Šanjek.

Sudjelovala je kao solistica u programu HR projekt, nagrađenim posebnom Rektorovom nagradom u akademskoj godini 2010./2011. u sklopu Muzičkog biennala Zagreb. Kao solist, ali i član ansambala, nastupala je na raznim smotrama i festivalima kao što su Orguljski komorni susreti u Petrinji, Muzički biennale Zagreb, Dani europske baštine i Dani židovske baštine u Zagrebu, Samoborska glazbena jesen, Petar Nakić na Rabu, Mali festival čembala u Sisku i Zagrebu, Orgelkonzerte in Markuskirche, Laudes Organi i Hietzig u Beču, te Orgelkonzerten u Ybbsu, a koncerte je ostvarila u Parizu i Opavi.
Trenutačno predaje glazbenoteorijske predmete u Glazbenoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici, a orguljašica je u župnoj crkvi sv. Male Terezije od Djeteta Isusa u Zagrebu.

318cb5d7-f217-491c-aae2-bd69f2676e7e

Svi koncerti ciklusa Orgulje sv. Marka održavaju se u crkvi sv. Marka na Gornjem gradu. Ulaz na sve koncerte je slobodan.